Agricultura este una dintre cele mai mari oportunități de a aborda schimbările climatice, pierderea biodiversității și creșterea inegalității rural-urbane. Schimbările pozitive în agricultură, care sunt sustenabile, rezistente și incluzive, au potențialul de a hrăni populația globală aflată în creștere, îmbunătățind în același timp sistemul alimentar global.
La PepsiCo, facem mai mult decât să ne minimalizăm propriul impact. Ne bazăm pe progresele realizate de mulți ani și stabilim noi obiective concepute pentru a avea un impact net pozitiv în agricultura sustenabilă, de-a lungul lanțului nostru valoric global.
Politica globală de agricultură sustenabilă a PepsiCo subliniază aspirațiile și obiectivele noastre pentru sustenabilitate la nivelul fermelor din cadrul lanțului nostru de aprovizionare agricol. Programul de agricultură sustenabilă (SFP) a fost creat pentru a contribui la realizarea acestor aspirații. Este un angajament față de cultivatori pentru a construi capacitatea, a aborda riscurile relevante și a încuraja îmbunătățirea continuă prin practici agricole fundamentale care cuprind aspecte larg ale sustenabilității.
Programul este compus din:
-
Codul SFP, care enumeră principiile și practicile agricole durabile ale PepsiCo la nivel de fermă
-
Procesul de Îmbunătățire Continuă a SFP, prin care fermierii sunt evaluați continuu în raport cu Codul SFP și eforturile întreprinse pentru a aborda principiile lipsei de agricultură sustenabilă.
Regulile schemei oferă un cadru de implementare pentru Procesul de îmbunătățire continuă SFP. Acest cadru are scopul de a oferi linii de execuție care să promoveze coerența în implementarea globală a SFP de către PepsiCo, precum și să articuleze ce înseamnă orice afirmație pe care PepsiCo o poate face cu privire la aprovizionarea durabilă a materialelor agricole.
Procesul SFP este un proces ciclic orientat spre evaluarea și abordarea oportunităților de sustenabilitate la nivel de fermă în cadrul lanțului de aprovizionare agricol al PepsiCo.
-
Procesul începe cu identificarea necesității implementării SFP.
-
Odată ce implementarea este inițiată, poate avea loc o planificare adecvată pentru a permite evaluarea eficientă a sustenabilității în fermă.
-
Rezultatele din evaluări sunt apoi analizate pentru calitatea datelor și pentru a identifica oportunitățile de sustenabilitate.
-
PepsiCo va dezvolta apoi programe de îmbunătățire pentru a încuraja și sprijini fermierii în adoptarea lor a practicilor agricole sustenabile.
Deoarece acesta este un proces de îmbunătățire continuă, în cele din urmă ciclul va începe din nou. În cazurile în care datele indică o performanță puternică de sustenabilitate, PepsiCo poate iniția verificarea datelor pentru a permite cererile de aprovizionare sustenabilă. Rezultatul verificării va determina reintrarea în punctul corespunzător din procesul de îmbunătățire continuă SFP.
Codul SFP subliniază principiile și practicile specifice la nivel de fermă care întruchipează politica agricolă de sustenabilitate PepsiCo. Fiecare pilon vizează un anumit domeniu de interes și este compus din principii de sustenabilitate. Principiile și practicile cuprinse în acești piloni sunt fondate pe practicile generale de management al fermelor. Un sistem robust de management al fermei este esențial pentru livrarea și întreținerea eficientă a unei operațiuni agricole sustenabile.
-
Pilonul de MEDIU (Calitatea aerului, Biodiversitate, Energie, Sol, Nutrienți, Deșeuri, Calitatea solului etc.)
-
Pilonul SOCIAL (Sănătate, Bunăstare și Siguranță, Condiții de lucru etc.)
-
Pilonul ECONOMIC (Practici de management, Eficiență, Relații comerciale etc.)
SFP nu se dorește a fi o certificare de terță parte sau un program pentru care fiecare fermier trebuie să fie supus un audit de verificare. Mai degrabă, evaluarea SFP este o autoevaluare efectuată direct de fermier sau, atunci când este necesar sprijin, de către un evaluator secundar calificat care lucrează în numele PepsiCo. PepsiCo consideră autoevaluarea ca fiind interpretarea și reprezentarea de către fermier a practicilor de durabilitate și tehnologiile implementate în prezent în fermă, indiferent dacă aceasta a fost finalizată de fermier sau cu asistență.
O autoevaluare SFP este menită să reprezinte o întreagă operațiune agricolă, adică practicile verificate de fermier ar trebui să fie relevante și aplicabile pentru toate culturile cultivate de către fermă. Cu toate acestea, în cazurile în care există practici de management diferite de la câmp la câmp sau de la cultură la cultură, pot fi efectuate mai multe autoevaluări pentru o singură operațiune agricolă.
Mai multe informații: https://www.pepsico.com/our-impact/esg-topics-a-z/agriculture